NORMEN

Overzicht van normen voor kogels.

Precisiekogels worden veel gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder lagers, kleppen, pompen, meetinstrumenten, geleidesystemen, hydrauliek, maar ook bijvoorbeeld om te malen en polijsten, of voor toepassingen in de gas- en olieindustrie. Om ervoor te zorgen dat kogels voldoen aan de juiste specificaties en prestaties, zijn er verschillende internationale en nationale normen vastgesteld. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste normen voor kogels.

       1. ISO 3290

De ISO 3290 norm specificeert de eisen voor nauwkeurigheid van de afmetingen, afwijkingen van de vorm en ruwheid van kogels voor lagers en andere toepassingen. Deze norm definieert ook verschillende kwaliteitsniveaus voor kogels, die zijn gebaseerd op de maximale afwijking van de diameter.

     2. AFBMA

De AFBMA norm is een Amerikaanse norm welke wereldwijd veel voorkomt. De norm specificeert de eisen voor nauwkeurigheid van de afmetingen, afwijkingen van de vorm en ruwheid van kogels voor lagers en andere toepassingen. Ook deze norm definieert verschillende kwaliteitsniveaus voor kogels, die zijn gebaseerd op de maximale afwijking van de diameter.

    3. DIN 5401

DIN 5401 is een Duitse Industrie Norm die de vereisten voor kogels specificeert voor lagers en andere precisie toepassingen. Deze norm definieert de nominale diameter, de maximale afwijking van de diameter, de ruwheid van kogels. DIN 5401 omvat ook verschillende kwaliteitsniveaus, die zijn gebaseerd op de maximale afwijking van de diameter.

De bovengenoemde normen zijn slechts enkele voorbeelden van de internationale en nationale normen die van toepassing zijn op kogels. Door zich te houden aan deze normen, kunnen fabrikanten en gebruikers ervoor zorgen dat chroomstaal kogels de gewenste nauwkeurigheid en andere prestatie-eigenschappen hebben die nodig zijn voor hun toepassing.